BTW Terugvragen Na Je Colombia Reis: Zo Doe Je Dat

BTW Terugvragen Na Je Colombia Reis: Zo Doe Je Dat

Het terugvragen van de BTW (IVA in het Spaans) na een bezoek aan Colombia kan voor veel reizigers een welkome besparing zijn. Colombia hanteert een IVA-tarief van 19% op veel producten, wat de kosten voor aankopen in het land kan verhogen. Maar als buitenlandse toerist heb je recht op een volledige teruggave van de IVA die je hebt betaald voor veel producten die je in Colombia hebt gekocht, tot een bepaalde limiet. In deze blog leggen we uit hoe toeristen deze BTW-teruggave kunnen aanvragen.

Colombia’s IVA-belasting

De IVA-belasting in Colombia, bekend als de belasting over de toegevoegde waarde (BTW), wordt geheven met 19% op de meeste goederen en diensten die in Colombia worden verkocht. Er zijn echter enkele uitzonderingen en producten die tegen lagere tarieven worden belast. Onder de items die belast worden tegen het volledige IVA-tarief van 19% vallen kleding, persoonlijke en huishoudelijke toiletartikelen, films, vliegtickets, apparaten, schoeisel, sieraden, oliën, margarine, kruiden en reserveonderdelen voor auto’s en voertuigen.

Vanaf november 2023 zijn ook suikerhoudende dranken en ultra-bewerkte voedingsmiddelen zoals ontbijtgranen, koekjes en broden onderworpen worden aan de IVA-belasting.

Colombia’s IVA-belastingteruggave

Buitenlandse toeristen die niet in Colombia wonen, hebben recht op een 100% teruggave van de IVA-belasting die zij hebben betaald voor verschillende soorten goederen die zij in Colombia hebben gekocht. De regels zijn zo dat een teruggave kan worden aangevraagd voor alle producten die met IVA zijn belast. Voorheen waren slechts 12 productcategorieën in aanmerking gekomen voor deze procedure.

Hoe een teruggave aan te vragen

De teruggave van de IVA op belaste goederen binnen het nationale grondgebied kan oplopen tot $8,482,200. Het proces wordt uitgevoerd wanneer je het land verlaat. Voordat je de bagage incheckt, moet je naar de kantoren van DIAN gaan, waar ze zullen krijgen van het bedrijf Global Blue Sucursal Colombia.

Alle aankopen die in aanmerking komen voor een belastingteruggave, moeten persoonlijk met een debet- of creditcard zijn betaald. Aankopen die contant zijn betaald, komen niet in aanmerking voor een teruggave.

image Voorbeeld van het 1344 formulier, deze kan je downloaden op de website van DIAN

Vereisten voor de aanvraag van IVA-belastingteruggave

  • Vul formulier 1344 in.
  • Geef het ingevulde formulier aan DIAN bij het verlaten van het land en voordat je incheckt bij je luchtvaartmaatschappij.
  • Toon je originele paspoort en dien een kopie in van de gegevenspagina van het paspoort en de pagina met je meest recente toeristenstempel in je paspoort.
  • Dien kopieën in van verkoopbon(nen). De bonnen mogen niet ouder zijn dan zes maanden.
  • De aankoop van belaste goederen in Colombia moet persoonlijk worden gedaan bij een kaartbetaalterminal met een internationale credit- en/of debetkaart die buiten het land is uitgegeven. Bewaar een kopie van de creditcardvoucher en de extra ontvangst die je krijgt met de IVA-informatie erop voor elke aankoop.
  • Goederen die zijn verworven met het recht op IVA-teruggave moeten daadwerkelijk het land verlaten.

Het is belangrijk om wat tijd te budgetteren bij het DIAN-kantoor om het formulier in te vullen en ervoor te zorgen dat je kopieën van alles klaar hebt voordat je naar het vliegveld gaat.

De aanvraag voor de teruggave is eenvoudig en, zoals recent door toeristen is gemeld, wordt de belastingteruggave meestal binnen de beloofde drie maanden door DIAN uitgevoerd.