Van Boevenoord naar Pretpark: Een Dag op Hacienda Nápoles

Van Boevenoord naar Pretpark: Een Dag op Hacienda Nápoles

Hacienda Nápoles, ooit het uitgestrekte landgoed van de beruchte Pablo Escobar buiten Medellín, is vandaag de dag een opmerkelijke attractie: een combinatie van een dierentuin en een themapark. Dit artikel neemt je mee op een reis van de donkere geschiedenis van het landgoed naar zijn huidige staat als een bestemming voor familie-uitjes en safari-avonturen.

Een Transformatie van Formaat

Gelegen op drie tot vier uur rijden van Medellín, richting Bogotá, staat Hacienda Nápoles symbool voor de extravagante levensstijl van Escobar. Met veertien meren en een persoonlijke dierentuin met geïmporteerde exotische dieren, een stierenvechtarena en een dinosauruspark voor zijn zoon, vertegenwoordigde het Escobar’s idee van het perfecte paradijs.

Van Narcos naar Familieplezier

Jaren na de dood van Escobar besloot de regering het landgoed niet te herstellen naar zijn vroegere staat, maar om het te transformeren tot een familievriendelijke en safari-gethematiseerde weekendbestemming. Een onwaarschijnlijke overgang, zou je denken. Hacienda Nápoles is nu een plek waar kinderen vrolijk rondrennen, ver verwijderd van de Escobar-geschiedenis, hoewel er nog steeds een gebouw is waar de misdaden van het Medellínkartel worden tentoongesteld.

image

Het park, open van dinsdag tot zondag van 9.00 tot 17.00 uur, vereist zo’n 4 tot 5 uur om op een rustig tempo te verkennen, exclusief een bezoek aan de zwembaden. Voor 67.000 COP (€16) kan je het park in en een aantal attracties bezoeken, maar om alles te bezoeken kan je het beste kiezen voor het ‘plus’ ticket, deze kost 172.000 COP (€40). Daartussen heb je ook andere opties: 88.000 COP of 122.000 COP. Op de website kan je zien wat er precies in elke toegangsprijs inbegrepen is: https://haciendanapoles.com/tarifas/

Een Symbolische Entree

image

Bij de entree van het landgoed herkennen fans van Netflix’s “Narcos” direct het vliegtuig boven de poort - het eerste vliegtuig gebruikt door Escobar voor zijn cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten. Een symbool van zijn beruchte missie om de ergste drugsbaron te worden.

Safari-avontuur in Colombia

Eenmaal binnen leidt een lange route door het landgoed langs weelderige heuvels en groene panorama’s. De rit vanuit Medellín maakt al snel duidelijk waarom het idee van Jurassic Park is gekozen voor dit themapark. Vooral omdat het ook een drive-through park is; comfortabel dieren bekijken vanuit je auto. Opvallend is ook de nieuw gebouwde, enorme beveiligingsgevangenis aan de linkerkant van de hellingen, waarschijnlijk niet toevallig hier geplaatst.

De Dieren en Attracties

image Het park is zo ruim opgezet dat je de dieren bijna niet in kooien ziet, behalve dat het onlogisch blijft om leeuwen, giraffen, struisvogels, olifanten en nijlpaarden in Colombia te zien. De nijlpaarden, in het bijzonder, hebben een speciale plaats in de geschiedenis van het park en zijn uitgegroeid tot een populatie van meer dan zestig dieren. Vanessa, de meest beroemde nijlpaard van het park, is uitgegroeid tot een soort mascotte voor Hacienda Nápoles. Bezoekers roepen haar naam in de hoop dat ze dichterbij zwemt voor een wortel. image

Hacienda Nápoles Vandaag

Hacienda Nápoles is een getuigenis van Colombia’s vermogen om een donker verleden om te zetten in een bron van plezier en educatie voor de volgende generaties. Met het omvormen van dit landgoed van een drugsbaron tot een themapark, biedt Colombia bezoekers een unieke kijk op de transformatie van het land.

De vele andere attracties van het park, zoals de dinosauruszone en de ruime leefgebieden voor dieren, maakt van Hacienda Nápoles een must-see voor iedereen die het rijke, zij het complexe, erfgoed van Colombia wil ervaren.

Tips voor Bezoekers

  • Vervoer: Overweeg een auto te huren voor gemakkelijke toegang tot en binnen het park, vooral gezien de afstand van de hoofdweg.
  • Planning: Begin je dag vroeg om het meeste uit je bezoek te halen en de drukte te vermijden.
  • Geschiedenis: Bereid je voor op een ervaring die meer gericht is op familieplezier dan op diepgaande historische inzichten over Escobar.
  • Verblijf: Overweeg te verblijven in een van de vele accommodaties in de omgeving voor een volledige ervaring van het park.
  • Meer informatie: voor meer informatie kun je het beste op de website kijken: https://haciendanapoles.com
Powered by GetYourGuide

Hacienda Nápoles is meer dan een pretpark; het is een plaats van herinnering en transformatie. Het biedt een unieke manier om de complexiteit van Colombia’s verleden onder ogen te zien, terwijl het ook vooruit kijkt naar een toekomst vol hoop en vernieuwing. Voor zowel geschiedenisliefhebbers