Kan ik als vrouw alleen reizen in Colombia?

Kan ik als vrouw alleen reizen in Colombia?

Reizen als alleenstaande vrouw in Colombia is misschien niet de meest gangbare of gebruikelijke keuze, maar de afgelopen jaren is Colombia steeds populairder geworden als bestemming. Het land heeft hard gewerkt om zich te ontdoen van zijn vroegere gevaarlijke reputatie en is tegenwoordig een opkomend punt op de route van vele rugzaktoeristen door Zuid-Amerika.

Veiligheid in Colombia voor solo-reizende vrouwen

Als je mensen vertelt dat je als vrouw alleen naar Colombia reist, zul je waarschijnlijk twee soorten reacties krijgen. Enerzijds zijn er mensen die geschokt reageren en beweren dat Colombia een gevaarlijke plek is, vooral voor een vrouw alleen. Deze perceptie is vaak nog gebaseerd op het Colombia van de jaren ‘90 en de dagen van het Medellin-kartel. Anderzijds zullen velen zeggen dat je net zo goed in Europa beroofd of bestolen kunt worden en dat reizen in Colombia volkomen veilig is voor slimme reizigers.

Eerlijk gezegd ligt de waarheid ergens in het midden. Colombia is zeker niet de door drugs geteisterde narco-staat die het ooit was. Tegenwoordig is toerisme een veel groter deel van het BBP van Colombia dan drugs. Peru exporteert tegenwoordig zelfs meer cocaïne dan Colombia. Toch blijft de armoede wijdverbreid, wat helaas kan leiden tot geweld en criminaliteit.

Wat je moet weten voordat je gaat

 1. Kleding en Waardevolle Spullen: Het is een goed idee om bescheiden te kleden en dure items en elektronica uit het zicht te houden. Het lokale gezegde “no dar papaya” (geef geen papaya) suggereert dat je niets ‘zoets’ zichtbaar moet hebben om potentiële dieven niet te lokken.

 2. Alleen Reageren bij Diefstal: Mocht je onverhoopt toch slachtoffer worden van een kleine criminaliteit, is het beter om gewoon te voldoen. Je leven is meer waard dan een voorwerp.

 3. Taal: Weinig mensen spreken Engels in Colombia, en het kan lastig zijn om je te redden als je geen Spaans spreekt. Een beetje Spaans kan een lange weg helpen.

 4. Gebruik Ubers in plaats van Straattaxi’s: In Colombia en veel Latijns-Amerikaanse landen worden Uber en andere ridesharing-apps vaak als veiliger beschouwd dan straattaxi’s.

 5. Zorgvuldige reisplanning is essentieel: Als je voor het eerst alleen reist, is het verstandig om je reis goed te plannen. Zorg ervoor dat je van tevoren accommodaties boekt en een duidelijke route uitstippelt. Dit helpt om onaangename verrassingen tijdens je reis te voorkomen en zorgt ervoor dat je altijd weet wat je kunt verwachten. Een goede voorbereiding kan je helpen om zelfverzekerd en veilig te blijven tijdens je avonturen in Colombia.

Het belang van Spaans

image

In Colombia kan een beetje Spaans een lange weg gaan, vooral als je alleen reist. Het helpt je niet alleen in dagelijkse situaties zoals het bestellen van eten of het vragen van richtingen, maar het stelt je ook in staat om betere connecties met de lokale bevolking te maken en hun cultuur dieper te begrijpen. Bovendien kan het spreken van de taal je helpen om situaties beter in te schatten en te navigeren, wat je veiligheid ten goede komt.

Basis Spaanse Zinnen voor Solo Reizigers

Hier zijn enkele essentiële Spaanse zinnen die elke solo vrouwelijke reiziger zou moeten kennen:

 • Yo tengo una reserva – Ik heb een reservering.
 • Mi nombre es… – Mijn naam is…
 • Lo siento, no entiendo – Sorry, ik begrijp het niet.
 • Disculpe – Neem me niet kwalijk.
 • Yo quiero… – Ik wil graag…
 • La cuenta por favor – De rekening, alstublieft.
 • ¿Cuánto cuesta? – Hoeveel kost het?
 • Buenos días/tardes/noches – Goedemorgen/middag/avond.
 • Hasta luego – Tot ziens.
 • Una mesa para uno, por favor – Een tafel voor één, alstublieft.
 • ¿Dónde está…? – Waar is…?
 • Gracias – Dank u.
 • ¿Tienes WiFi? – Hebben jullie wifi?
 • Necesito ayuda – Ik heb hulp nodig.
 • ¿Habla inglés? – Spreekt u Engels?

Taalhulpmiddelen

Overweeg om je voor te bereiden op je reis met een online taalcursus van Lingoda. Lingoda biedt interactieve Spaanse lessen die je helpen snel de basis onder de knie te krijgen. Daarnaast kunnen apps zoals Google Translate ook nuttig zijn tijdens je reis, vooral in complexere communicatiesituaties. Voor praktisch taalgebruik onderweg kun je ook kijken naar Spaanse taalgidsen of apps die speciaal voor reizigers zijn ontwikkeld, met handige zinnen en uitspraakgidsen. Bezoek Lingoda voor meer informatie over hun taalcursussen.

Het opbouwen van vertrouwen door middel van wandeltochten in Colombia

Tijdens mijn eerste reis naar Zuid-Amerika, waarbij ik Colombia als solo reiziger verkende, was ik onzeker over de veiligheid in het land, vooral vanwege het gevaarlijke imago uit het verleden. Om vertrouwen te winnen en vertrouwd te raken met de omgeving, besloot ik deel te nemen aan verschillende wandeltochten.

Wandeltours in Medellín

Mijn avontuur begon met een Pablo Escobar-tour in Medellín, gevolgd door een bezoek aan Comuna 13, een wijk die ooit bekend stond als een van de gevaarlijkste ter wereld. Deze tours hielpen mij om een dieper inzicht te krijgen in de lokale geschiedenis en cultuur. Voorbeelden van aanbevolen tours in Medellín zijn:

Wandeltours in Cartagena

In Cartagena genoot ik van diverse tours die de rijke geschiedenis en natuurlijke schoonheid van de regio belichten. Enkele aanbevolen tours zijn:

Wees Voorzichtig met Geld en Bankpassen in Colombia

image

Wees voorzichtig met je geld en bankpassen tijdens je reis in Colombia. Het is aan te raden niet te veel contant geld bij je te dragen. Houd maximaal 200.000 tot 400.000 Colombiaanse peso’s (ongeveer €45 tot €90 USD) bij je. Door inflatie staat 4360 Colombiaanse peso’s gelijk aan slechts €1 USD. Het is slim om je geld te verdelen en alleen het bedrag dat je die dag nodig hebt mee te nemen in een klein portemonneetje.

Hoewel de meeste bedrijven, restaurants en andere gelegenheden creditcards en bankpassen accepteren, zijn er nog steeds veel zaken die alleen contant geld accepteren. Soms kunnen er problemen optreden bij het verwerken van buitenlandse bankpassen, dus het is handig om altijd een klein bedrag aan contant geld bij je te hebben.

In Colombiaanse steden zijn vaak lange rijen bij geldautomaten, en sommige geldautomaten kunnen er onbetrouwbaar uitzien. Probeer geldautomaten te gebruiken die in banken zijn geïntegreerd, in plaats van losstaande automaten die eerder kunnen zijn gemanipuleerd.

Wanneer je overdag geld opneemt, staat er vaak een gewapende bewaker buiten, wat intimiderend maar ook geruststellend kan zijn. Gebruik geen geldautomaten ’s nachts en wees altijd bewust van je omgeving bij het opnemen van geld.

Bewaar een reservebankpas en wat noodgeld (al is het maar €20) op een veilige plek in je koffer voor het geval je een pas verliest. Dit zorgt voor extra zekerheid tijdens je reis.

Voor meer gedetailleerde informatie over hoe en waar je het beste kunt pinnen in Colombia, bezoek onze gedetailleerde gids over geldautomaten in Colombia.

Wees op je hoede voor Scopolamine, maar..

Een van de angstaanjagendste zaken waar je over kunt lezen bij reizen in Colombia is het bestaan van een drug genaamd scopolamine, ook wel bekend als “Devil’s Breath”. Deze drug is gebruikt om toeristen te bedriegen.

Ondanks de mythe dat het vaak “in iemands gezicht wordt geblazen”, wordt scopolamine meestal subtieler toegediend, zoals door het te mengen in drankjes of op andere manieren waardoor het slachtoffer nietsvermoedend de drug binnenkrijgt. Eenmaal toegediend, kan het middel leiden tot een staat van onderwerping waarbij het slachtoffer gemakkelijk te manipuleren is, zonder dat hij of zij zich later de gebeurtenissen kan herinneren.

Maar, de meeste slachtoffers van deze drug zijn vaak mannen die naar Colombia komen om jongere vrouwen of escorts te ontmoeten. Dat betekent niet dat vrouwelijke reizigers volledig veilig zijn, maar het risico is minder groot.

Het is niet mijn bedoeling om slachtoffers de schuld te geven, maar vaak zijn de horrorverhalen die je hoort over Colombia gerelateerd aan mensen die betrokken zijn bij drugs en vrouwen. Het is niet zo dat mensen willekeurig rondlopen en scopolamine in het gezicht van toeristen blazen.

Wees echter altijd alert als je van plan bent Tinder-dates te hebben in Colombia, of lokale mensen en vreemden te ontmoeten via verschillende sociale apps. Voor meer gedetailleerde veiligheidstips tijdens je verblijf in Colombia, bezoek onze uitgebreide blog over veiligheidstips.

Facebookgroepen voor reizen in Colombia

Als je op zoek bent naar ondersteuning of gezelschap tijdens je solo reis naar Colombia, kun je je aansluiten bij diverse Facebookgroepen. Deze gemeenschappen zijn uitstekend om tips te delen, vragen te stellen, of medereizigers te ontmoeten:

Voor Nederlandse reizigers zijn er specifieke groepen zoals “Nederlanders in Colombia” waar je ervaringen kunt uitwisselen met landgenoten die de lokale omstandigheden goed kennen.

Kledingadvies voor solo reizende vrouwen in Colombia

image

In Colombia is de kledingkeuze sterk afhankelijk van het klimaat en de locatie. Steden zoals Medellín en Bogotá hebben een gematigd klimaat, waardoor lichte kleding zoals zonnejurkjes, schattige rokjes, tops, en goed passende jeans of broeken prima opties zijn. Echter, in lokale markten of minder toeristische gebieden is het verstandig om niet te veel huid te tonen zoals met hotpants of korte shorts, om ongewenste aandacht te vermijden.

In kustgebieden zoals Cartagena en Santa Marta is de sfeer en de temperatuur tropischer, wat betekent dat zomerse kleding zoals shorts, tanktops en zonnejurken gebruikelijk is onder zowel toeristen als lokale vrouwen. Let altijd op wat lokale vrouwen dragen als referentie voor passende kledingkeuzes in verschillende omgevingen.

Conclusie

Solo vrouwelijk reizen in Colombia kan een geweldige ervaring zijn, mits je de nodige voorzorgsmaatregelen neemt. Wees assertief, straatwijs en laat de vrees voor het onbekende je niet weerhouden van een onvergetelijk avontuur in dit prachtige land.