De 9 Beste Nationale Parken in Colombia

De 9 Beste Nationale Parken in Colombia

De 9 Beste Nationale Parken in Colombia

Colombia, met zijn verleidelijke kustlijnen, ongetemde jungles en nationale parken op grote hoogten, staat garant voor een betoverende ervaring. Elk nationaal park in Colombia biedt unieke avonturen, of je nu gefascineerd bent door de biodiversiteit, de geologische wonderen, of de historische en culturele betekenis van de gebieden. Hieronder volgt een overzicht van de negen beste nationale parken in Colombia, die je gegarandeerd een onvergetelijke ervaring in de natuur zullen bieden.

1. Parque Nacional Natural Tayrona

Locatie: Noord-Colombia, nabij Santa Marta Kenmerken: Prachtige stranden en rijke biodiversiteit. Ideaal voor: Wandelen, zwemmen en wildlife spotten.

Het Parque Nacional Natural Tayrona is niet alleen bekend om zijn adembenemende witte zandstranden, maar ook om zijn uitgestrekte rotsformaties en ongerepte regenwouden. Gelegen in het noorden van het land, tussen de uitlopers van het Sierra Nevada de Santa Marta gebergte en de azuurblauwe wateren van de Caribische Zee, is dit park Colombia’s meest bezochte nationale park.

Met een oppervlakte van 12.000 hectare land en nog eens 3000 hectare oceaan die beschermd zijn, biedt het park toegang tot prachtige zwem- en snorkellocaties op een aantal uitgekozen stranden. Vanwege gevaarlijke stromingen zijn veel andere stranden echter te gevaarlijk om te zwemmen, maar ze bieden prachtige uitzichten vanaf de kust. Het pad vanaf de ingang bij Cañaveral volgt de kustlijn en passeert stranden waar je onder een kokospalm kunt schuilen of zelfs een glimp kunt opvangen van de kritisch bedreigde katoentop tamarinapen die in de aangrenzende jungle leven.

’s Nachts kun je kiezen voor een hangmat, een tent aan het strand of een rustieke hut zo dicht bij de oceaan dat het geluid van de brekende golven je in slaap wiegt.

Planningstip: Voor maximale rust, vermijd een bezoek in december en januari, wanneer het park vol zit met backpackers en andere plezierzoekers. image

2. Parque Nacional Natural Los Nevados

Locatie: Centraal Colombia, Andesgebergte Kenmerken: Sneeuwbedekte vulkanische toppen, technische bergbeklimmingen, en uitgestrekte paramo landschappen. Ideaal voor: Bergbeklimmen, trektochten en natuurbeleving.

Het Parque Nacional Natural Los Nevados, bezaaid met door sneeuw bestoven vulkanische pieken die naar de hemel reiken, is een van Colombia’s meest dramatische en hooggelegen nationale parken. Avontuurlijke reizigers komen hier in grote getale om de top van de Nevado del Tolima, een vulkanische krater van 5200 meter (17,060 ft) die technische bergbeklimmingservaring vereist, te bedwingen. Voor de meer casual wandelaars bieden zachtere paden een weg door de spaarzame maar opvallende paramo landschappen naar glinsterende lagunes en eeuwenoude gletsjers.

Aan de zuidelijke randen van het nationale park is de Valle de Cocora, een toegankelijker gebied dat een groen wonderland van graslanden en nevelwoud is, omringd door de kenmerkende glooiende heuvels van Colombia met koffieplantages. De hoofdattractie is de Quindío waspalm, de nationale boom van Colombia, die tot 60 meter (196 ft) hoog kan worden. Bewonder deze vanaf de kronkelende paden die je naar uitkijkpunten leiden vanwaar adembenemende panorama’s van de hele Cocora-vallei en de ruige pieken van het noordelijke deel van het park te zien zijn.

Planningstip: Voor het wandelen hier heb je een geregistreerde gids nodig, die je kunt regelen in het nabijgelegen Salento of Manizales. Voor een volledige lijst van geregistreerde gidsen, zie de website van Parque Nacional Natural Los Nevados (link in het Spaans).

image

3. Parque Nacional Natural Chingaza

Locatie: Nabij Bogotá Kenmerken: Bergachtige landschappen en diverse waterbronnen. Ideaal voor: Wandelingen, vogelspotten en ontspannen in de natuur.

Verscholen in de oostelijke Andes en op een steenworp afstand van Bogotá, is het Chingaza Nationaal Natuurpark een belangrijke waterbron; zijn 60 lagunes voorzien 80% van de inwoners van de hoofdstad van water. Het park biedt ook enkele van de gemakkelijkste toegangen vanuit de hoofdstad tot Colombia’s kenmerkende paramo. Dit kale maar prachtige toendra-achtige ecosysteem bevindt zich tussen de boomgrens en de sneeuwgrens en is bezaaid met de nieuwsgierig ogende frailejón planten.

Er is geen openbaar vervoer naar het park, dus het verkennen van dit 76.600 hectare (189.300 acre) grote park vereist de hulp van een tour operator uit Bogotá of je eigen voertuig. Vijf wandelpaden, elk met een dagelijkse bezoekerslimiet van 40 of 60 personen, stellen je in staat het park te verkennen, waarbij de meest populaire de uitdagende klim is naar de onwereldse Lagunas de Siecha.

Planningstip: De hoogtes binnen het park bereiken 4000m (13.120ft) boven zeeniveau, dus gun jezelf een paar dagen om te acclimatiseren in Bogotá voordat je hier op avontuur gaat.

image

4. Parque Nacional Natural Serranía del Chiribiquete

Locatie: Centraal Colombia, in de Amazone Kenmerken: Uitgestrekte regenwouden, unieke biodiversiteit, en prehistorische rotsschilderingen. Ideaal voor: Luchttours en culturele inzichten.

Een van de laatst ongerepte plekken op aarde, het Nationaal Park Serranía del Chiribiquete, is het grootste tropische regenwoudpark ter wereld en een van de meest opmerkelijke beschermde gebieden van Colombia. Het park beslaat 44.000 vierkante kilometer (17.000 vierkante mijl) en werd in 2018 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO dankzij zijn ongelooflijke biodiversiteit (er verblijven hier ongeveer 3000 dier- en plantensoorten) en unieke topografie in de vorm van de tepuis, tafelbergen die dramatisch uit de jungle oprijzen.

Maar het is de menselijke geschiedenis die deze plek bijzonder maakt. Diep in het park liggen 75.000 rotsschilderingen die dateren uit 20.000 v.Chr., waarop jachttaferelen en andere ceremoniële gebeurtenissen zijn afgebeeld. Er wordt aangenomen dat deze nog steeds worden gebruikt door de vijf niet-gecontacteerde stammen die binnen de grenzen van het park wonen.

Het Nationaal Park Serranía del Chiribiquete is pas sinds 2019 geopend voor bezoekers en toegang is alleen mogelijk via een beperkt aantal 1-uur durende fly-overs die worden uitgevoerd door lokale touroperators, waarbij je de verbluffende topografie en weelderige jungle vanuit de lucht kunt zien.

image

5. Parque Nacional Natural Puracé

Locatie: Zuid-Colombia, nabij de Andes. Kenmerken: Actieve vulkaan, indrukwekkende watervallen, vliegende condors. Ideaal voor: Wandelaars, natuurliefhebbers, vogelspotters.

In het verre zuiden van Colombia, waar een deel van de Andes wordt beschermd, ligt Parque Nacional Natural Puracé. Dit park herbergt vulkanen, schitterende watervallen, zwevende condors en het uitgestrekte hooglandparamo binnen zijn grenzen.

Net als in de meeste nationale parken van Colombia, is de beste manier om de afgelegen maar prachtige natuurlijke landschappen hier te ervaren te voet. De beste route is de wandeling naar de rand van de krater van de 4650 meter hoge Volcán Puracé, de enige actieve vulkaan in Colombia waarvan de top veilig te bereiken is. Houd je ogen gericht op de lucht voor de onmiskenbare enorme spanwijdte van de Andescondors, een soort die in 2002 in het park is geïntroduceerd.

Planningstip: Bezoek Puracé tijdens september en oktober om de frailejón planten, die het paramo domineren, te zien bloeien met schitterende, zonnebloemachtige bloemen.

image

6. Parque Nacional Natural Serranía de la Macarena (Caño Cristales)

Locatie: La Macarena, Colombia Kenmerken: Tropisch regenwoud, unieke biodiversiteit, kleurrijke rivier. Ideaal voor: Natuurliefhebbers en fotografen.

Parque Nacional Natural Serranía de La Macarena herbergt een van Colombia’s meest intrigerende natuurlijke attracties. Elk jaar transformeert een rivier in dit park magisch in magenta kleuren.

Beter bekend als Caño Cristales of de Vloeibare Regenboog, barst deze rivier tussen juli en oktober uit in een bloei van roze en rood dankzij de Macarenia clavigera plant die in de diepten leeft – en je kunt in het water zwemmen om het van dichtbij te bekijken. Als onderdeel van een begeleide tour heb je toegang tot een pad van watervallen en zwemgaten rond het zuiden van het nationaal park, allemaal gemakkelijk bereikbaar vanuit het stadje La Macarena.

Planningstip: Het aantal bezoekers is gelimiteerd tot 200 per dag, maar dit aantal wordt zelden gehandhaafd; een bezoek midden in de week trekt veel minder bezoekers dan in het weekend. Onafhankelijk reizen naar Caño Cristales is verboden; boek een officiële lokale gids uit de nabijgelegen stad La Macarena.

image

7. Parque Nacional Natural Cocuy

Locatie: Andesgebergte Kenmerken: Gletsjers, hoge pieken, uitdagende wandelpaden. Ideaal voor: Ervaren wandelaars en avonturiers.

Parque Nacional Natural El Cocuy is een afgelegen en ongerept nationaal park dat een uitdaging vormt om te bereiken. Toch loont de inspanning van een 10 uur durende hobbelige busreis ten noordoosten van Bogotá zich ruimschoots, met toegang tot een park van 3060 vierkante kilometer dat thuis biedt aan 15 indrukwekkende pieken boven de 5000 meter, elektrisch blauwe meren en de grootste ijskap van het land, die ondanks de voortschrijdende klimaatverandering nog net standhoudt.

Hoewel veel wandelpaden gesloten zijn vanwege bezwaren van de inheemse U’wa-bevolking over het betreden van hun heilige landen, heeft het park nog steeds veel te bieden. Trektochten omvatten onder andere het 12 uur durende pad naar El Pulpito del Diablo, een rotsformatie die uitsteekt uit een langzaam terugtrekkende gletsjer, waarachter alpiene toendra, gletsjerdalen en duizelingwekkende bergen zich uitstrekken.

image

8. Parque Nacional Old Providence McBean Lagoon

Locatie: Providencia, Caribisch gebied, Colombia Kenmerken: Mangrovebossen, koraalriffen, en helder water. Ideaal voor: Snorkelen en duiken.

Met slechts 1485 hectare (3670 acres) is Parque Nacional Old Providence McBean Lagoon een van Colombia’s kleinste nationale parken. Het omvat de mangrovebossen in het oosten van het Caribische eiland Providencia, evenals de omliggende wateren, die deel uitmaken van het op twee na langste koraalrif ter wereld.

Binnen het park ligt Cayo Cangrejo, een magisch, schilderachtig eiland in de buurt wiens wateren bekend staan om enkele van de meest opmerkelijke snorkel- en duiklocaties in de regio. Onder het badwarm en kristalheldere water vind je koraalriffen die bewoond worden door scholen tropische vissen. Houd ook je ogen open voor vier soorten schildpadden en manta’s.

image

9. Parque Nacional Natural Sierra Nevada de Santa Marta

Locatie: Noord Colombia Kenmerken: Hoge bergen, diepe rivierdalen, dichte jungle, en archeologische schatten. Ideaal voor: Trektochten, spirituele retraites en ontmoetingen met inheemse stammen.

De geboorteplaats van de Tairona-bevolking, het Nationaal Park Sierra Nevada de Santa Marta, staat vooral bekend als de thuisbasis van Ciudad Perdida, de ooit bloeiende Tairona-stad die diep in de jungle verborgen blijft. Dit nationaal park is een plek van scherpe contrasten, waar de torenhoge toppen van het Sierra Nevada de Santa Marta gebergte overgaan in diepe rivierdalen en vrijwel ondoordringbare jungle.

Nakomelingen van de Tairona bewonen nog steeds dit nationaal park – en beschouwen deze bergen als heilig – en het is goed mogelijk dat je ze tegenkomt tijdens de 5-daagse trektocht die zich een weg baant door het regenwoud om de intrigerende archeologische vindplaats te bereiken. De omstandigheden zijn heet, vochtig en modderig; bezoek tussen december en februari voor droge grond onder je voeten.

image