Alles Over Geldautomaten in Colombia: Tips om te Besparen op Transactiekosten

Alles Over Geldautomaten in Colombia: Tips om te Besparen op Transactiekosten

Geldautomaten in Colombia: Een Complete Gids

In Colombia zul je vaak contant geld nodig hebben, aangezien veel plaatsen, vooral buiten de grote steden, geen credit- of debitkaarten accepteren. Hier is een uitgebreide gids om je te helpen begrijpen hoe je het beste geld kunt opnemen en kosten kunt besparen op transactiekosten bij Colombiaanse geldautomaten.

Belangrijke Weetjes over Geld Opnemen in Colombia

Colombiaanse peso is de munteenheid van Colombia, afgekort als COP. Geldautomaten zijn lokaal bekend als ‘Cajero Automático’. Het is niet ongebruikelijk om in rijen te wachten bij geldautomaten, vooral in grote steden waar de wachttijd soms oploopt. Geldautomaten in Colombia hebben verschillende limieten voor hoeveel geld je kunt opnemen en de transactiekosten kunnen variëren afhankelijk van de bank. Beste Banken voor Geldautomaten in Colombia

Waar kan ik geld opnemen in Colombia?

Alle grote Colombiaanse banken, waaronder Bancolombia, BBVA en Davivienda, hebben geldautomaten die vaak te vinden zijn in winkelcentra, luchthavens en andere veilige locaties. Echter, de beschikbaarheid van geldautomaten kan variëren in kleinere steden of afgelegen gebieden. In sommige kleinere dorpen en gemeenschappen vind je misschien alleen een bankfiliaal zonder geldautomaat. In meer afgelegen locaties, zoals Puerto Nariño in de regio Amazonas, is de dichtstbijzijnde geldautomaat en bank een retourreis van vier uur met een snelle boot, waarbij tevens opgemerkt moet worden dat er in dergelijke gebieden zelden creditcards geaccepteerd worden. Het is belangrijk om vooruit te plannen, vooral wanneer je je bewust bent van de mogelijke kosten die geldautomaten in Colombia met zich mee kunnen brengen.

Op alle luchthavens in Colombia vind je geldautomaten. Dit maakt het gemakkelijk om bij aankomst meteen lokale valuta op te nemen. Specifiek op het vliegveld van Bogotá zijn er verschillende geldautomaten te vinden voordat je door de douane gaat, waaronder die van BBVA, die ik zelf heb gebruikt. Ook op de luchthavens van Cartagena en Medellín zijn geldautomaten aanwezig, wat reizigers direct bij aankomst toegang biedt tot contant geld.

Hoe Vind Je een Geldautomaat in Colombia?

Geldautomaten zijn overal te vinden in Colombia, met uitzondering van enkele kleinere steden of afgelegen plekken. Het is belangrijk om te weten dat een vermelding van een bank op de kaart niet altijd betekent dat er ook een geldautomaat aanwezig is. Geldautomaten en bankfilialen zijn niet altijd op dezelfde locatie te vinden. In Colombia worden geldautomaten aangeduid als ‘Cajero Automático’, vaak afgekort tot ‘Cajero’. Je kunt soms ook borden zien met ‘Cajera’, maar dit betekent hetzelfde.

Als je op zoek bent naar een geldautomaat en je wilt iemand om richtingen vragen, dan kun je de volgende zin gebruiken: “¿Dónde está un cajero automático?” Dit betekent “Waar is een geldautomaat?” in het Spaans. Deze vraag zal je helpen bij het lokaliseren van de dichtstbijzijnde geldautomaat, en lokale bewoners kunnen je vaak wijzen op de snelste route naar de dichtstbijzijnde geldopname mogelijkheid.

Hoe Gebruik Je een Geldautomaat in Colombia?

Het gebruik van een geldautomaat in Colombia lijkt veel op het gebruik van een geldautomaat elders in de wereld, maar er zijn enkele bijzonderheden waar je rekening mee moet houden. Elke geldautomaat in Colombia heeft een opnamelimiet en meestal staat er een rij te wachten, hoewel dit niet altijd het geval is, zoals je soms op foto’s ziet.

De meeste Colombiaanse geldautomaten bevinden zich in een kleine afgesloten ruimte die vaak voorzien is van airconditioning, zoals binnen banken, op luchthavens of in winkelcentra.

Wanneer je je bankpas invoert, bieden sommige geldautomaten je de keuze voor een taal. Als er geen taalopties worden aangeboden, vind je gewoonlijk Engelse vertalingen onder de Spaanse instructies. Het is normaal om je kaart in de machine te laten gedurende de transactie. Als je meerdere transacties wilt uitvoeren, moet je vaak je kaart verwijderen en opnieuw invoeren voor de volgende opname.

Hier is hoe je te werk gaat bij een geldautomaat:

 1. Kies ‘Opname’ (Retiro) uit de opties.
 2. Selecteer het type kaart/rekening (bijvoorbeeld lopende rekening of creditcard).
 3. Kies het bedrag dat je wilt opnemen. Het is gebruikelijk dat de automaat niet aangeeft wat de limiet is - het zal je enkel laten weten als het gevraagde bedrag te hoog is.
 4. Soms kun je de optie krijgen om “de kosten van de opname te controleren”, alhoewel dit vaak niet functioneert zoals verwacht.
 5. Je krijgt meestal de keuze om in Colombiaanse peso’s of in je thuisvaluta belast te worden. Kies ALTIJD voor Colombiaanse peso’s voor een veel gunstiger wisselkoers. Als voorbeeld: bij een opname van ongeveer 900.000 COP zou de keuze om in Britse ponden belast te worden je ongeveer 5 pond meer hebben gekost.

Vraag altijd om een ontvangstbewijs na je transactie. Dit is handig voor het bijhouden van je uitgaven en essentieel mocht er een probleem zijn met de transactie.

Tips voor het Gebruiken van Geldautomaten in Colombia

 1. Kies de Juiste Bank: Sommige banken rekenen lagere kosten voor geldopnames. Het is de moeite waard om rond te kijken welke bank de beste voorwaarden biedt.
 2. Wees Voorbereid op Kosten: Zowel je eigen bank als de Colombiaanse bank kunnen kosten in rekening brengen voor geldopnames. Informeer vooraf bij je bank over de kosten van geldopnames in het buitenland.
 3. Veiligheid Eerst: Gebruik geldautomaten op veilige en goed verlichte locaties, bij voorkeur binnenin een bankfiliaal of in een druk winkelcentrum.
 4. Grote Bedragen: Als je grote bedragen moet opnemen, doe dit dan overdag en overweeg direct naar een veilige plek te gaan, zoals je hotel, om het geld op te bergen.
 5. Accepteer Lokale Valuta: Kies altijd voor transacties in Colombiaanse peso’s voor een betere wisselkoers.

Omgaan met Colombiaanse Valuta

De Colombiaanse peso komt in zowel munten als biljetten. Het is handig om kleinere coupures bij je te hebben voor dagelijkse uitgaven. Let op: oudere en nieuwere versies van biljetten zijn beide in omloop, en het is belangrijk om vertrouwd te raken met het uiterlijk van het geld om verwarring te voorkomen.

Vergelijking van beste geldautomaten in Colombia

BanknaamMaximaal bedrag (per opname) voor buitenlandse kaartenOpnamekosten
DaviviendaVisa: 2.000.000 COP, Mastercard: 400.000 COP15.000 COP
BBVA300.000 COP (max 3 per dag)18.000 COP in december 2023, 18.500 COP voor Mastercard
Colpatria ScotiaBank CitiBank900.000 COP (max 2.7 miljoen/dag)20.900 COP
Banco Caja Social300.000 COP in december 2023GEEN kosten (zie notities)
CorpBanco400.000 COPGeen kosten gemeld, maar niet bevestigd
Bancolombia600.000 COP26.990 COP
Servibanca780.000 COP16.000 COP
ATH Cajeros Automaticos600.000 COP18.500 COP
Banco de Bogota1.600.000 COP15.000 COP
Banco Popular600.000 COP10.500 COP

Opmerking over de kosten: Controleer altijd de actuele kosten en limieten bij de betreffende bank, aangezien deze kunnen variëren en afhankelijk zijn van de datum van opname en mogelijke beleidswijzigingen van de bank. Zie de updates hieronder voor de meest recente informatie.

Updates over Pinautomaatkosten in Colombia

De volgende updates zijn gebaseerd op rapportages van gebruikers over pinautomaatkosten in Colombia. Deze informatie kan je helpen om te bepalen welke ATM je het beste kunt gebruiken in Colombia.

12 april 2024

BBVA ATM: Maximaal 300.000 COP per opname, met een toeslag van 20.150 COP plus ongeveer 1% verborgen extra kosten, wat neerkomt op een totale kost van ongeveer 7,5% per transactie.

1 april 2024

Davivienda: rekent momenteel 15.000 COP per transactie in maart 2024. Ze laten toe om tot 2 miljoen COP op te nemen, waardoor het momenteel een van de beste opties is om de dynamische valutaconversie af te wijzen.

16 maart 2024

Banco Caja Social: Als je vraagt naar de kosten van de transactie, zal de automaat een foutmelding geven. Zeg nee tegen die prompt om door te gaan. Je kunt om een bon vragen en deze zal geen commissiekosten tonen.

15 maart 2024

Banco de Bogota: rekent nu 20.200 COP per opname en het maximale opnamebedrag varieert afhankelijk van de locatie, variërend van 1.000.000 tot 1.500.000 COP. Davivienda: rekent steevast een vergoeding van 13.000 COP, hoewel dit niet op de automaat wordt getoond. Diverse pogingen bij ATM’s van Banco Caja Social resulteerden steeds in een foutmelding, ongeacht de gekozen rekeningoptie.

13 maart 2024

Bevestiging voor Davivienda: 15.000 COP kosten zonder aangegeven limiet van 2.000.000 COP.

29 februari 2024

In Santa Marta liet een ATM mij tot 1.500.000 COP opnemen met een toeslag van 22.000 COP, terwijl in Medellín de maximale opname bij Banco de Bogotá nog steeds 1.6 miljoen was, maar met een hogere toeslag van 23.000 COP.

8 februari 2024

Diverse ervaringen bij Davivienda laten zien dat er geen consistente kosten zijn, variërend van geen kosten tot 15.000 COP per transactie, afhankelijk van de locatie en de gebruikte kaart.

BELANGRIJK:

Accepteer nooit de Dynamic Currency Conversion (DCC) bij ATM’s. Kies altijd voor de lokale valuta voor een betere wisselkoers. Dit advies kan aanzienlijk besparen op de kosten verbonden aan geldopnames.

Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt op basis van de nieuwste gebruikersrapporten. Let op dat je altijd verifieert of er bijgewerkte informatie beschikbaar is en controleer de werkelijke kosten op het moment van de transactie.

Hoe te Besparen op Transactiekosten

 1. Gebruik een Bankpas Zonder Buitenlandse Transactiekosten: Overweeg een bankpas te gebruiken die geen kosten rekent voor internationale transacties of geldopnames, zoals de Wise card.
 2. Plan je Opnames: Door minder vaak grotere bedragen op te nemen, kun je besparen op de kosten per transactie.
 3. Weet je Limieten: Ken de opnamelimieten van zowel je eigen bank als de Colombiaanse geldautomaten om onnodige kosten te voorkomen.
 4. Betaal online voor trips: Je kan voor verschillende trips online betalen, vaak zelfs met iDeal. Daardoor hoef je je geen zorgen te maken over contant geld. Bekijk bijvoorbeeld de opties hieronder.

Door je voor te bereiden en de juiste keuzes te maken, kun je eenvoudig geld opnemen in Colombia zonder te veel te betalen aan kosten. Met deze tips kun je veilig en efficiënt gebruik maken van geldautomaten tijdens je reis door dit prachtige land.